Yazı Dizisi: İşyerinde Bireysel Gelişim I

Bireysel Gelişim

393811-3-4-c7dc4Bu haftaya yeni bir yazı dizisiyle başlıyoruz.  İş hayatımızda hedeflerimize ulaşmak için üzerinde durmamız gereken en önemli faktörlerden biri bireysel gelişimdir. Peki bireysel gelişim süreci nasıl işlerlik kazanır?

Aslında kişinin kendini tanıması, eksikliklerinin farkına varıp bu alanlarda kendini geliştirmeye karar vermesi sonucunda bireysel gelişim süreci başlamış oluyor. Farkındalığı yüksek olan kişi kendi eksikliklerini tamamlayarak özellikle iş yaşamındaki potansiyelini arttıracak aynı zamanda da kendini çok yönlü olarak geliştirmeye başlayacaktır.

İşyerindeki bireysel gelişimin tanımını yapmadan önce eğitim, öğrenme ve öğrenim kavramlarını tanımlamamız konuyu değerlendirmemiz açısından faydalı olacaktır.

Eğitim; bir ya da birden çok faaliyette daha etkili performans elde edebilmek için çalışanların öğrenme deneyimi yolu ile tutum, bilgi ve beceri davranışlarını geliştirmeye yönelik planlı bir süreçtir. Çalışma ortamlarında eğitimin amacı, çalışanları geliştirerek organizasyonun şu andaki ve gelecekteki ihtiyaçlarını gidermektir.

imagesÖğrenme; formel öğrenim, eğitim ya da informel bir deneyim sonucu bilgi, beceri ve davranışta oluşan göreceli olarak süreklilik arz eden değişimdir. Öğrenme üniversite ya da işyeri gibi formel ortamlarda oluşabileceği gibi daha informel durumlarda da ortaya çıkabilir.

Öğrenim; kişilerin kendi kültürlerini öğrenmelerini ve ayrıca kişisel gelişim, yaratıcılık ve iletişim becerilerini de geliştirmelerini amaçlar. Öğrenimin sonuçlarının gözlemlenmesi ve uygulanması eğitim gibi o anda olmaz.

Eğitim, şu anda yapılan işe ait öğrenmedir.

Öğrenim, kişinin spesifik bir iş ya da gelecekteki bir pozisyona değil de, yaşama hazırlanmasına ilişkin öğrenmedir.

İşyerinde bireysel gelişim ise, kişinin şimdi veya gelecekte görev alacağı organizasyonlarda ihtiyaç duyacağı yetkinliklerini geliştirmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu durum, kişinin yetkinliklerini geliştirmesine paralel olarak performansının artması şeklinde kendini gösterecektir.

Bireysel gelişim öğrenilebilecek çeşitli olaylardan faydalanmaktadır. Eğitimle kıyasladığımızda, bireysel gelişimin amaçları eğitimin hedeflerinden daha fazladır. Bu gelişim, sistematik olarak gerçekleşmez. İş deneyimlerinin çeşitliliğiyle oluşacaktır. Ayrıca, iş performansı kişinin sahip olduğu yetenek, kişilik, ilgi alanları ve içsel motivasyonundan da etkilenecektir. Örneğin çalışma ortamında yapılan bir değişiklik kişinin motivasyonunu buna bağlı olarak performansını ve bireysel gelişimini etkileyecektir.

Bireysel gelişim, kültürel farklılıklardan da etkilenmektedir. Bireyci toplumlarda eğitim yaşam boyu bir süreç olarak görülmektedir. Bu toplumlarda, eğitim bir şeyin nasıl öğrenileceğini de öğretmektedir. Toplulukçu kültürlerde ise öğrenmek bir defa yaşanan bir süreçmiş gibi görülmektedir.

Bireysel gelişimi bütün yönleriyle anlamamız için davranış değişimi ve kişisel olarak yönlendirilen öğrenimi de bir bütün olarak değerlendirmemiz gerekir.Bunun için bir sonraki yazımızda davranış değişimini işliyor olacağız.

Mutlu bir hafta olması dileğiyle..

Gizem VARLI

*Bu yazı RemedyHR Blog adresinden izinli olarak alınmış ve paylaşılmıştır.

Yorum bırakın